fredag 25 juni 2010

Kärlek kan betyda många olika saker (Inför Den helige Johannes döparens dag)

Kärleken räcker inte. Så enkelt är inte svaret på livets frågor. Så enkelt är inte svaret på hur vi skall leva våra liv.
Det görs ibland försök att förenkla den kristna tron och påstå att det enda viktiga i den är kärleken. Om man försöker inrätta sitt liv efter det kan det leda till katastrof. Varför?
För det första är kärlek ett otydligt ord. Det kan syfta på starka känslor, livslång trohet, sexualitet, barnuppfostran, tro på Gud, vänskap och så mycket mer. Alla de här olika begreppen är viktiga i våra liv. Därför finns det mycket att säga om dem. Vi mår bra av att få tala om det som är viktigt. Att avsluta diskussioner med att kärlek ändå är det viktigaste leder inte någonstans.
För det andra är vi människor olika. Det som jag menar är kärleksfullt, är inte säkert något som andra upplever vara kärleksfullt. I kärleken ingår lyhördhet.
För det tredje måste vi räkna med att vi människor är syndare. Vi gör inte alltid det som är gott och hållbart på lång sikt. Vi drivs av egoism och kortsiktiga känslostormar. När stormarna har blåst över kanske vi har förstört sådant i livet som kanske aldrig kan byggas upp igen.

Vi behöver Guds ledning för att handskas med kärleken. Den får vi bland annat av profeterna Jeremia och Johannes döparen:

Så säger Herren: Handla rättvist och rättfärdigt och rädda den utplundrade ur förtryckarens våld. Kränk inte invandraren, den faderlöse och änkan, bruka inte våld mot dem. (Jeremia 22:3)
Johannes döparen: "Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt." "Driv inte in mer än vad som är fastställt." "Pressa inte av någon pengar med våld eller hot, utan nöj er med er sold." (Luk 3: 11, 13-14)

Om profeterna kan man säga att: "Herrens hand var med honom." (Lukasevangeliet 1:66)

--------------
PS 1 Om kärleken mellan man och kvinna finns det andra bibelord. Det får bli en annan blogg om dessa.

PS 2Det kan bli en veckas paus i bloggen Själaspis. Jag åker till Taize med ungdomar från Danmark-Funbo församling och vet inte om det blir möjligt att blogga där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar