måndag 12 juli 2010

Vilka profeter lyssnar vi till?

Vem lyssnar vi helst på och varför? Det är en fråga som vi borde ställa oss oftare? Lyssnar vi helst på våra vänner och mindre gärna på dem vi inte känner lika bra. När det är valrörelse kan man komma på sig själv med att man gärna lyssnar på representanter för det eller de partier man sympatiserar med. Om en representant för ett parti man inte sympatiserar med kommer med ett bra förslag, har man då lika lätt att ta det till sig och tycka att det är bra.
Även kyrkan är drabbad av splittring. Har vi lika lätt att lyssna till goda råd och bra förslag från förkunnare och fromhetsriktningar där vi inte känner oss hemma, som när vi lyssnar till "våra egna".
Profeten Amos stötte på stort motstånd när han varnade folket för kung Jerobeam och dennes politik. (Amos 7:10-15). Översteprästen Amasja var alltför lierad med makten och tillät inte att Amos fick framföra sitt budskap i er rikshelgedom.
Allt för klara band till makten - de styrande - fick Amasja att bli maktens verktyg. Hur viktigt är det då inte att vi lyssnar dem som har Guds uppdrag att framföra viktiga sanningar i tiden. Hur känner man då igen dessa?
Det viktigaste tecktnet är att sann profet återupptäcker det budskap som Gud har gett oss sedan tidigare - en sann profet framför aldrig något helt nytt revoulutionerande budskap. En sann profet visar vägen till källorna.
Ett annat tecken på att en profet är sann brukar vara att han eller hon skapar oro i oss. Vi anar att det som sägs är sant och det berör oss. Därför måste vi kämpa med att bestämma oss för att tro på budskapet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar