lördag 24 juli 2010

Eget ansvar att ta till sig tron (Åttonde söndagen efter trefaldighet, andra årgången, evangeliet)

Vi människor är så skapade att vi gärna låter oss inspieraras av andra. Det finns mycket gott i detta, men det kan också gå till överdrift. I den kristna tron behöver vi förebilder, andliga fäder och mödrar, men om vi vill kopiera andras sätt att tro blir det fel.
Det kan till och med bli så fel att vi börjar tävla om andliga upplevelser. Det kan ibland bli prestige i att vara utrustad med andens gåvor. Det kan också gå prestige i att uttrycka sin tro på rätt sätt, det sätt som är accepterat och uppmuntrat i den kyrka eller den församling man tillhör. Detta kan ibland driva oss till att stelna i en andlig tradition som inte tillför oss det som vi behöver oss just då. Samtidigt missar vi sådant som finns i andra andliga traditioner.
Gud har skapat oss människor olika. Därför finns det olika männniskor i varje församling.
När Jesus predikar om huset på berggrunden och huset på sanden (Matteusevangeliet 7:24-29) talar han om en man som bygger ett hus. Det lär oss för det första att lärjungen måste vara verksam. Som en kristen måste man ta initiativ för att bygga upp sin tro och för att utvecklas i den. Det är samma sak som att ta ansvar för sitt liv. Lever vi våra liv ansvarslöst och oplanerat eller lever vi dem efter Jesu Kristi vilja?
För det andra lär oss Jesus att vi inte skall bygga våra hus på lösan sand utan på berggrund. Vi skall inte leva våra liv eller vår kristna tro för att tävla med andra. Att bygga på berggrunden är att bygga sitt liv efter Jesu vilja. Kanske Jesus syftar just på sin förkunnelse i bergspredikan, där han lyfter upp såväl Guds bud som människans sinnelag. "Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund (7.24).
Om du går omkring och bär på några andliga komplex eller mindervärdighetskänslor för att du tror att andra har en starkare tro än du, eller att andra skulle stå närmare Gud än du - skaka av dig de här känslorna. Jesu vilja är inte att du imiterar andra, utan att du tar till dig hans ord och lever ut det i det liv som du lever just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar