onsdag 28 juli 2010

Det svåraste med ideal är att leva upp till dem (Åttonde söndagen efter trefaldighet, tredje årgången, evangeliet)

Det svåraste med ideal är att leva upp till dem. Ett av de mest älskade bibelställena är den gyllene regeln: "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem (Matteusevangeliet 7:12)." Enligt Jesus är det en sammanfattning av vad lagen, alltså Moseböckerna, och profeterna säger, med andra ord en sammanfattning av det som vi kallar Gamla testamentet.
Liknande principer finns i många religioner. Filosofen Immanuel Kant formulerade principen något annorlunda och kallade den det kategoriska imperativet: "Handla endast efter den maxim genom vilken du tillika kan vilja att den blir en allmän lag".

Den gyllene regeln är både vacker och sann. Problemet med den är att det är svårt att leva upp till den. Man kan inte leva så kärleksfullt gentemot alla människor i hela världen. Även om man begränsar budet till att vi skall älska och hjälpa människorna i vår närmaste omgivning är regeln snarare ett mål vi kan sträva mot än ett mål som vi rimligen kan nå. Men på vilken nivå skall vi känna oss nöjda. Hur mycket skall vi älska våra medmänniskor och ställa upp för dem.

Kanske vi kan få svaret genom att undersöka hur Jesus fortsättter efter det att han har lärt ut den gyllene regeln. Han säger: "Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den (Matteusevangeliet 7:13-14)."

Den trånga porten handlar om en kamp, en kamp som vi får leva med hela livet, den kamp som innebär att man "hungrar och törstar efter rättfärdigheten" och som ibland kallas den dagliga omvändelsen. En kamp som innebär att man alltid måste fortsätta att pröva sig själv och sina handlingar och aldrig får slå sig till ro.

Låter det som en hård och tung kamp? Blir livet svårt att leva om vi upplever det som en kamp. Nej, inte om Jesus finns med. För uttrycket "den trånga porten" syftar också på att vi måste låta Jesus finnas med i våra liv. När han finns där står vi inte ensamma i kampen.

När det gäller det eviga livet är det inte ens frågan om en kamp. Det eviga livet är en gåva från Jesus, och bara från honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar