onsdag 10 november 2010

Glöm inte att Jesus var jude

Dagen rapporterar att evangelikaler i Jerusalem anklagar ultraortodoxa judar för att ha satt eld på en av deras kyrkor i Jerusalem. I går var det minnesdag för kristallnatten, den dag då nazistiska pöbelhopar satte synagogor i brand och plundrade judiska butiker 1938. Tyvärr finns det många exempel på fiendeskap mellan kristna och judar både i historien och i nutiden.
Alltför ofta har man glömt att Jesus var jude. Jesus var också farisé. Han tillhörde den fariséiska väckelserörelsen som betonade att varje jude skulle studera skrifterna och tillämpa Guds ord i sitt eget liv. "Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla." (Matteusevangeliet 5:17) När bibelordet var svårt att förstå eller obegripligt samtalade man och föreslog olika tolkningar tills man hittade den som kändes tillämpbar. Ofta gick diskussionens vågor höga. Jesus var helt med på detta. Han samtalade och disskuterade gärna med de andra fariséerna. Vi läser ofta in fiendskap i samtalen även när den inte finns. När fariséerna i Johannesevangeliets åttonde kapitel kommer till Jesus med en kvinna som begått äktenskapsbrott och undrar vad de skall göra med henne, när det står i lagen att hon skall stenas, beror det givetvis på att fariséerna absolut inte ville stena henne, men ändå vara lydiga mot Guds lag. Jesus löser situationen med orden "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne." Jag är övertygad om att de närvarande gick hem glada, nöjda och imponerade. Jesus hade hittat en utväg.
När Jesus kristiserar fariséerna är det han kritiserar inte fariséismen i sig, utan sådant som hyckleri och andra avarter som förekommer i alla religiösa och sekulära organisationer, sådant som vi alla - jag och du - måste kämpa mot i våra egna liv och inte bara fariséerna för snart 2000 år sedan.
Men det fanns också ett par frågor där Jesus verkligen skilde sig från de flesta andra fariséerna. Han tyckte inte att det var viktigt att följa Guds lag när det gällde detaljerade bestämmelser om kulten och han släppte gärna in uppenbara syndare i gemenskapen.

Allt för ofta har det hänt att människor i olika religiösa rörelser har utmålat anhängarna till andra rörelser som fiender: judar, katoliker, pingstvänner, livetsordare, svenskkyrkliga o.s.v. Visst är det så att både tro, traditioner och riter skiljer sig åt mellan olika rörelser. Samtidigt är det mer som förenar än som skiljer. Ibland kan man i en rörelse som står långt från ens egen tradition hitta människor, vars tro och erfarenhet är mycket lik ens egen. Det är stimulerande för tron.

När man slutar att utmåla andra rörelser som fiender, utan i stället börjar lära känna någon av deras anhängar och tar del av deras erfarenheter händer något. Det handlar inte om att man skall kompromissa bort det man verkligen tror på. Det handlar om att man tillsammans går till källorna och på så sätt kommer närmare sanningen. Samtidigt bygger man tillsammans fred och förståelse inför framtiden.

5 kommentarer:

  1. Glöm inte att Jesus var jude!

    Av vilken anledning skall vi befatta oss med frågan om Jesus var jude och/eller farise?

    Jesus var Guds enfödde son och det är bara i den bemärkelsen, som vi skall ha med Jesus att göra.

    SvaraRadera
  2. Det är helt riktigt att Jesus var Guds enfödde son.
    Det är ändå viktigt att tänka på att Jesus var jude och farisé, därför att kristna har under vissa perioder spritt fiendskap mellan kristna och judar, och förtalat den fariséiska väckelsen.
    Det är först när vi förstår att när Jesus kritiserar fariséerna, så kritiserar han avarter som kan dyka upp i alla religiösa riktingar, som vi riktigt förstår honom. Annars finns det risk att vi tror att "i vår församling är alla mer helgade än andra". Då slutar vi upp att arbeta med oss själva.
    Tack för din kommentar. Gud välsigne din dag!

    SvaraRadera
  3. En slutledningsförmåga, som är minst sagt häpnadsväckande.
    Kom ihåg att Jesus var jude och farisé och alla stridigheter inom de kristnad falangerna försvinner, är väl i princip budskapet.
    Kom i stället ihåg att leva som Jesus lär och det gör han inte som jude eller farisé utan som vår Frälsare. Låt oss focusera just på Jesus som vår Frälsare, så löser sig nog resten. Låt för övrigt människor ha sina olika uppfattningar utan att någon gör något negativt av det. Lutheraner har en ganska märkligt "teologisk juridik" för att försvara och förklara det, som man kallar sakrament och nådemedel. Låt dem ha detta och kristisera dem inte och lutheranerna bör ju låta bli att döma ut baptiser, "livetsordare" m.m. men som sagt det bör nog vara på en bättre grund än at komma ihåg att Jesus var jude och farisé. Hur kan vi för övrigt vara så säkra på att han var jude? Visserligen född av jungfru Maria men hur kan det bevisas att han fått några som helst gener ifrån henne?
    På vilken grund påstås han vara farisé? Var det inte dem, som han kallade för "ni huggormars avföda" bl.a.?

    SvaraRadera
  4. Visst stämmer det att de som Jesus bråkade mest med var fariséerna, men det är inte konstigare än att en lutheran säkert bråkar mest med andra lutheraner, en pingstvän med andra pingstvänner och en uppsalabo med andra uppsalabor. Man konfronteras mest med människorna i ens omgivning. Att konfronteras är ibland väldigt utvecklande.

    När vi läser om Jesu strider med fariséer lurar vi oss själva om vi tror att fariséer var värre än alla andra. I stället är det just så att de avarter som förekom bland fariséerna är allmänmänskliga och förekommer även i mig och i de flesta människorna, kanske i alla. Det är just därför vi måste se upp med dem och det är därför lärorikt att läsa vad Jesus och fariéerna pratade om.
    Om det hade varit så att det som Jesus kritiserade fariséerna för var typisk bara för fariséerna, hade det ju varit ointressant för oss att läsa om det.

    Varför säger jag att Jesus var farisé? Jo, han levde bland dem, och hade i de allra flesta frågor samma uppfattning som de, bl.a. i frågan om de dödas uppståndelse. I två frågor skilde han sig dock från många fariséer. (Läs om detta i bloggen ovan.)

    Det fanns ju även andra fromhetsriktningar i det heliga landet på Jesu tid. Saducéerna och eséerna till exempel. Det verkar som om Jesus inte umgicks med dem och han stod betydligt längre från dem i sina uppfattningar.

    Visst stämmer det att Jesus är Guds son om vår frälsare. När Gud lät honom födas i Betlehem och växa upp i Nasaret innebar det dock att han kom att var jude. Om vi skall förstå Jesus underlättar det för oss om vi tänker på att han var jude och resonerar på ett judiskt sätt. Vi bör också tänka på att han var timmerman, alltså småföretagare. Det gör det också lättare att förstå honom.
    Jesus är så spännande för att han var både Gud och människa.
    Gud välsigne dig.

    SvaraRadera