torsdag 18 november 2010

Att förbereda sig för domen

Och Fadern dömer ingen, utan har helt överlåtit domen åt sonen (Johannesevangeliet 5:22–30).

Är vi beredda på att Jesus en gång skall komma tillbaka till jorden för att döma levande och döda?
Ignatius av Loyola, helgonet som grundade Jesuitorden, lärde att ett sätt vi kan använda för att bli förberedda är att varje dag göra något som han kallar ”examen”. Kanske vi hellre skulle vilja kalla det samvetsrannsakan eller ”bön” eller något sådant. Det handlar om att man tar en tid i stillhet – det behöver inte vara många minuter – kanske på kvällen, och går igenom det som har hänt under dagen.
– Tack Gud för snön som föll under natten.
– Tack för mina närmaste.
– Förlåt det där som hände, där jag gjorde alldeles tokigt. Hjälp mig att göra bättre nästa gång.
Så kan det låta. Det behöver inte vara krångliga ord. Bara en enkel genomgång av dagen. Låt orden tack, hjälp och förlåt komma in när de behövs.
Vem vet? När Jesus kommer tillbaka hit till jorden någon gång i framtiden för att döma levande och döda, kanske det blir som en sådan här examen, där vi får be tack, hjälp och förlåt för allt som har hänt i våra liv. Inte dra upp alla små detaljer som redan är glömda och som inte spelar någon roll längre, men jag tror säkert att vi får gå igenom allt stort och viktigt som skulle plåga oss i det eviga livet. Det kommer nog att finnas både glädje och tårar i en sådan genomgång, men samtidigt kanske det är bra om det sker i alla fall, för jag undrar verkligen om man skall ha några hemligheter med sig i det eviga livet.
Nog är jag ändå övertygad om att man får känna sig ganska liten vid yttersta domen. En sådan tur att det inte finns någon himmelsk poängskala som avgör vem som får komma till himlen, och vem som inte får komma. I stället finns det ett löfte: "Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende son för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha ett evigt liv." (Johannesevangeliet 3:16)

----

Läs gärna vidare i Josefin Fållstens krönika i Dagen som också handlar om hur Jesu återkomst påverkar oss här och nu.

2 kommentarer:

  1. "När Jesus kommer tillbaka hit till jorden någon gång i framtiden för att döma levande och döda.."
    Min stilla undran är varför skall Jesus döma.. i stället för att bara öppna sin famn och krama kärleksfullt..

    SvaraRadera
  2. När något ont har hänt går det inte alltid att gå vidare utan att göra upp med det onda. Hitler kan knappast möta dem han tog livet av i himlen och efter en kram av Jesus tillbringa evigheten tillsammans med dem utan att göra upp efter det som hänt. Det samma gäller nog Stalin och Mao Tsetung som har miljontals människors liv på sina samveten, men vi behöver nog inte gå så långt som till dem.
    Vi vet ju själva att små och stora saker som kommer emellan människor och som skadar förtroendet mellan oss måste redas ut för att det skall vara trevligt att umgås.
    Jag tror att det är det som domen handlar om.

    SvaraRadera