måndag 22 november 2010

Dags att planera adventsfastan

Adventstiden närmar sig. Därför är det hög tid att påminna sig om att advent i kyrkans liv är en fastetid. I det allmänna medvetandet i Sverige har advent fått en nästan motsatt funktion: en tid när man tar ut alla julens läckerheter i förväg.

Advent är en fastetid, en tid för en enklare livsstil. Det innebär att man inför advent skall bestämma sig för att frivilligt avstå från sådant som man annars brukar använda. Det kan t.ex. röra sig om att man avstår från vissa sorters mat, sötsaker, att man avstår från att äta mellan måltiderna. Det kan också röra sig om att man bestämmer sig för att inte äta julmat förrän det verkligen är jul. En annan slags fasta är att vara restriktiv i sitt tevetittande eller användning av datorer och/eller annan elektronik. Man kan också försöka dra ner på sina inköp under advent.

Den enklare livsstilen gör att man får tid och pengar över. Tiden kan man använda för andra människor eller kanske för att läsa igenom en bok i Bibeln. Man kanske också passar på att vara generös eller att ge en gåva till ett gott ändamål.

Genom att adventsfasta påminner vi oss om att en enkel livsstil kanske egentligen är en lyckligare livsstil. Vi påminner oss också om att "Jorden är Herrens med allt den rymmmer, världen och alla som bor i den." (Psaltaren 24).

Gör en konkret plan för din adventsfasta:

Jag planerar att avstå från:


Jag planerar att:



Gud välsigne din dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar