onsdag 17 november 2010

Att leva ett äkta liv och ha en äkta tro

Vad innebär det att leva ett äkta liv? Att leva ett äkta liv är att leva ett sådant liv som Gud har menat att vi skall leva. Gud har skapat oss människor så att vi är både lika och olika. Alla människor har behov av mat, dryck och kärlek. Alla människor far illa av att missbruka narkotika eller alkohol. Att vara äkta är att bejaka det som är gemensamt för alla människor.
Med Gud har också skapat människor olika. Det är just därför en familj, samhället, en kristen församling eller en organisation kan fungera. Vi kompletterar varandra genom våra olika kunskaper och erfarenheter. Vi får glädjas över att det är så och vi får försöka upptäcka vilka gåvor Gud har gett både oss och andra. Då är vi äkta.

Ibland undervärderar vi de gåvor som Gud har gett oss och blir avundsjuka mot andra människor för det som de är bra på. Ordet äkta är motsats till falsk, tillgjord eller konstlad. Motsatsen till att var äkta är att vara tillgjord och konstlad.

Man skall också sträva efter att vara äkta i sin kristna tro. Det är självklart att alla måste vara kristna på sitt eget sätt. Varje människa måste ha en egen relation till Gud och spegla sina egna erfarenheter - både glada och sorgliga - i Guds ord.
"Därför kan ni jubla, även om ni just nu en kort tid skulle få utstå prövningar av olika slag, för att det som är äkta i er tro - och detta är långt dyrbarare än det förgängliga guldet, som dock måste prövas i eld - skall ge pris, härlighet och ära när Jesus Kristus uppenbaras." (Första Petrusbrevet 1:7)

Du är en unik människa. Var glad över det.

Därför tror jag också att du som läser det här vet något mer om vad det innebär att leva ett äkta liv. Skriv gärna om dina tankar här nere där det är plats för kommentarer.

1 kommentar:

  1. Tack Leif för kloka ord. Jag tror det är viktigt att kunna glädjas åt varandras olikheter för att kunna vara äkta i sin tro. Att se och välkomna folk som de är och glädjas över dem, gör min egen tro rikare.

    SvaraRadera