tisdag 2 november 2010

Den kristna tron visar sig i våra kyrkobyggnader

"Mitt hus skall vara ett bönens hus." (Luk 19:46).

Kyrkobyggnader är viktiga för många människor, men på olika sätt. Många som inte är bekännande kristna ser kyrkobyggnaden som ett kulturhistoriskt minnesmärke från gångna tider.
Bland många kristna värderas kyrkobyggnaden för att den är så väl ”inbedd”. En plats där många före mig har bett, inbjuder på ett särskilt sätt till bön och stillhet.
Minnen från gudstjänster, dop, bikttillfällen, vigslar, konfirmationer och begravningar gör att man känner en särskilt vördnad för kyrkobyggnaden, eftersom man förknippar den med stora högtidsstunder.
Fler och fler besöker de kyrkor som står öppna på dagtid. Vi behöver kyrkorna som oaser i en orolig värld, platser för vila och andakt.
Att kyrkan i första hand är ett bönens hus står inte i motsats till att det också är ett kulturhistoriskt minnesmärke. Ta vara på tillfället att låta dig guidas i någon eller några kyrkor i din närhet. Bilderna som finns där brukar ofta bära ett rikt budskap om kristen tro. Om vi lär oss mer om människorna som byggde kyrkan eller som har bidragit till den genom att tillverka eller skänka olika föremål ser vi också att kristen tro har förmått människor till stora insatser i olika tider.

En del människor kanske invänder att kyrkobyggnader och deras tillbehör är ointressanta och att kyrkan skall syssla med det andliga och att dess lokal inte betyder särskilt mycket. I bibeln hittar vi en annan uppfattning. I Andra Moseboks 26:e och 27:e kapitel hittar vi noggranna instruktioner om hur bl.a. tälthelgedomen och altaret skall byggas. I 28:e kapitlet handlar det om textilierna i prästdräkten. De kapitlen är en hyllning till de människor som med sin hantverksskicklighet tillverkar det som våra kyrkor behöver. Arkitektur, konst och textilier suddar ut gränsen mellan det andliga och det världsliga.

Josefin Fållsten skriver i en betraktelse i Dagen: Vi får tillsammans med Salomo konstatera att våra byggen inte någonsin kan rymma Gud. Men vi kan också tillsammans med Salomo be: "Vänd dig ändå hit och låt din blick natt och dag vila på detta hus."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar