lördag 14 maj 2011

Tron, hoppet och kärleken

"Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken." (Första Korinthierbrevet 13:13).

Korset, ankaret och hjärtat som symbol för tron, hoppet och kärleken är en vida spridd symbol. Den förekommer såväl i smycken som i dödsannonser och bibelordet där "dessa tre" nämns är en vanlig läsning vid vigselgudstjänster.

Den kristna församlingen i Korinth som var mottagare till brevet var på många sätt en väl fungerande kristen församling. I en församling och på alla andra platser där människor möts är det ändå naturligt att det ibland uppkommer olika åsikter och splittring. I sitt brev tar Paulus upp frågor om partibildningar, sexualbrott, bråk inför domstol, bråk om äktenskapssyn, frågor om offerkött, nattvarden och tron på Jesu Kristi och de dödas uppståndelse.

Någon sentida kristen tänkare har formulerat frågan om enhet i tron ungefär så här:
"I det centrala enhet,
i det perifera frihet,
i alla kärlek."
(Det här är inte ett exakt citat. Om du som läser detta vet vem som sade det och exakt hur citatet lyder, skriv gärna in det som en kommentar här nedan.)

Det som Paulus menar med "tro, hopp och kärlek" är ungefär samma sak. Centralt i den kristna tron är tron på Jesus, hoppet om Guds rike och det eviga livet, och kärleken till andra människor. Allt annat är underordnat.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar