torsdag 26 maj 2011

Den triumferande Kristus på Jellingstenen

På runstenen i Jelling i Danmark finns Danmarks äldsta Kristusbild. Ursprungligen har stenen varit målad och en målad kopia av stenen finns på Nationalmuseum i Köpenhamn.
Vi märker snart att Jesus Kristus står med armarna utsträckta i form av ett kors, men att han inte är korsfäst. Den danske författaren Martin A. Hansen skriver:

”Nordboerne [...] har i Kristus set den triumferende himmelkonge, stærk af lykke, førende englehirden. Sådan forklares det. Og det er nok også rigtigt.
På den vis har nordboerne haft let ved at forstå de ældre romanske krucifikser, hvor Kristus ikke hænger lidende, men med kronet hoved står tronende foran livstræet. Men vi kan trøstigt gå videre, for nordboerne har forstået mere, og det var det afgørende.
De har forstået, hvorfor Kristus var stærkere end de gamle guder. Han havde nemlig mægtet, hvad de ikke kunde: at besejre døden. Han var stærkere end skæbnen, dødens lov. Han er den opstandne, og deraf vælder hans himmelstyrke."
Fra Martin A. Hansen: Orm og Tyr (Gyldendal, 1956), side 227-28

Just detta är ett budskap till oss i vår tid. Jesus Kristus har uppstått från det döda. Det är den avgörande skillnaden mellan kristen tro och andra religioner.

"Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös, och ni är ännu kvar i era synder." (Första Korinthierbrevet 15:17)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar