torsdag 19 maj 2011

Olust och dåligt samvete är en bra början

Dagen rapporterar att allt fler amerikanska kristna tycker att det är svårt att få kristna och kapitalistiska värderingar att gå ihop och att det är ett problem att mer och mer pengar hamnar hos ett litet antal människor.

Girighet är en av de sju lasterna eller "dödssynderna". Det innebär att det finns en kluvenhet i kyrkans och mänsklighetens syn på pengar. I grund och botten är det bra att en människa kan försörja sig själv. Att man får arbeta ihop pengar och köpa varor gör att vi människor kommer närmare varandra, eftersom vi är beroende av varandra. När vi lär oss att klara oss själva får vi ett sunt och gott självförtroende. Välsignelse beskrivs ofta som att Gud låter skörden växa med materiellt överflöd som följd: "Kom med hela tiondet till förrådshuset, så att det finns mat i mitt hus. Sätt mig på ett sådant prov, säger Herren Sebaot, då kommer jag att öppna himlens fönster och låta ymnig välsignelse strömma ner över er." (Malaki 3:10)

Allt gott i Guds skapelse kan dock missbrukas. Om vi låter välstånd, pengar och överflöd bli livets mening och mål, har vi missat det verkliga målet. Jesus varnar också ofta för överdriven kärlek till pengar: "Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon." (Matteusevangeliet 6:24).

När många av Amerikas kristna känner olyst över pengarnas roll i samhället är det ett gott tecken. Första steget att komma till rätta med att man kommer till rätta med en synd, ett missbruk, är att man känner olust över den.
När man är riktigt hjälplös över en synd och inte ens känner olust över den, då har Gud ännu inte börjat arbeta med en.
Nästa steg är olusten. Olusten och syndanöden är Guds sätt att arbeta med en människa, som kanske ännu inte förmår att göra någonting åt synden. Ändå är olusten en bra början.
Vad skall man då göra om man har mycket pengar och känner att man lider av girighet? Svaret är enkelt: var generös! Det är vad Jesus många gånger uppmanar oss till.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar