fredag 6 maj 2011

Herden - kärleksfull och sträng

Kung David står som författare till herdepsalmen. Om vi tar reda på mer om kung David kanske vi kan förstå herdepsalmen bättre. Vi kan läsa en hel del om honom i Första och Andra Samuelsboken och litet i Första Kungaboken.

Han var född i en enkel familj. Nästan det första vi får reda på om David var att han var vacker. Han såg så bra ut så att hans utseende nämns tre gånger på två kapitel. ”han var ljus och ståtlig och hade vackra ögon.” ”han ser bra ut”. Till och med Goliat tyckte att David var ”ljushyllt och vacker”. Kung David hade många hustrur och bihustrur och somliga anser att det verkar finnas en erotisk underton även i förhållandet mellan David och hans bäste vän Jonatan. (Man kan säkert argumentera både för och emot det.)
Kung David var bra att tala och sjunga: ”han vet att lägga sina ord”. Kunde sjunga och spela så att Saul kände sig lättad. David skrev många av psalmerna i den bok som nu kallas Psaltaren.
”Han är en duktig karl och en god soldat”. Han dräpte jätten Goliat utan vare sig rustning eller svärd. Kung David vann segrar över många kringliggande länder. Aldrig någonsin har landet varit så stort. Han blev så populär hans folk älskade honom.
Han var rik och hade bland annat en krona av guld och ädla stenar som vägde över 30 kilo. Han levde i lyx och överflöd.

Kung David var populär och framgångsrik – något som väldigt många människor vill vara. Överflödet i hans liv var också hans problem och olycka. Bibeln ger oss också berättelser om problemen i kung Davids liv. Hans aptit på kvinnor var så stor att han till och med såg till att Uria stupade för att få även hans hustru. En svår synd. En av kung Davids söner gjorde uppror mot sin far och försökte ta makten ifrån honom. Om man är rik, framgångsrik och populär är det också större risk att andra känner avund och försöker skada en.

I både medgång och motgång fanns Gud med David. ”Herrens ande föll över David av var sedan alltid med honom.” När David beskriver Gud som herden är det frågan om en herde som för sina får till gröna ängar och till lugna vatten, men som också hindrar fåren att gå vilse.

Gud är skaparen av allt gott, men Gud ställer också krav på oss. Kung David gick ibland vilse i sitt liv och fick göra bättring ordentligt. Så är en herde. Både kärleksfull och sträng. Ger både ris och ros.

En förälder som bara stryker sina barn medhårs skadar sina barn. Om vi tror att Gud bara stryker och medhårs och tröstar oss förstår vi bara en del av Gud. I Guds närhet får vi växa och mogna. I sina psalmer skidrar Kung David både lag och evangelium.


I Dagen skriver Josefin Fållsten om Jesus som förebild när det gäller ett nytt sätt att leva.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar