måndag 30 maj 2011

Både gamla och nya sånger behövs

"Sjung till Herrens ära, sjung en ny sång, ty han har gjort underbara ting." (Psaltaren 98:1)

Det händer att man dras in i diskussioner om vilka kristna sånger som är de "bästa" sångerna. Somliga tycker att de gamla sångerna är de bästa, andra vill hellre sjunga nya sånger.
Vad betyder då att en sång är "bra"? Det kan handla om att melodin väcker känslor i oss. Det kan också handlar att texten beskriver vårt liv eller våra känslor och på det sättet blir en sann och uppriktig bön till Gud. Det kan också handla om att sångens text är ett bibelord eller ett annat andligt budskap som vi behöver få höra gång på gång och därför sjunga in genom att upprepa det.
Eftersom vi människor är olika och lever i olika livssituationer finns det därför inte något objektivt svar på vilka kristna sånger som är "bra".
Vår psalmbok innehåller en blandning av många olika slags sånger, både gamla och nya. Jesus själv citerade gärna Psaltaren som redan på Jesu tid var en gammal sångbok. Psaltare i sin tur uppmanar oss att sjunga en ny sång. Sanningen är kanske därför att både gammalt och nytt behövs.
Kan du nämna en gammal och en ny sång som formulerar en bön som du vill bära fram till Gud eller ett budskap från Gud som du behöver höra?

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar