måndag 23 maj 2011

Profeter i vår tid

"Utan profeter förvildas folket,
lycklig den som håller lagen." (Ordspråksboken 29:18)

En profet är en person som anses förmedla budskap från Gud. Profeter har framträtt i många olika religioner. Vi kanske känner dem främst från gamlta testamentet, som innehåller ett flertal profetiska skrifter. Ibland räknas Johannes döparen som den siste bland profeterna, eftersom han föregick Jesus Kristus. Efter Jesus började i stället kyrkans tid, där Johannes och Maria som troget väntade vid Jesu kors blev grunden för den kristna kyrkan.

Finns det då profeter i kyrkan i vår tid? I Ordspråksboken kan vi ju läsa att "utan profeter förvildas folket". Vi måste därför hålla det för öppet att även män och kvinnor i vår tid får Guds uppdrag att framföra budskap. Det innebär inte att vi skall lyssna på alla som själva menar sig vara profeter. Ordspråksbokens utsaga om profeter hade ju för övrigt också en fortsättning: "Lycklig den som håller lagen." En profet måste prövas. Den som själv är vänd till Guds lag och som uppmanar och uppmuntrar andra att följa Guds lag är mer sannolikt en profet, än den som bryter Guds lag och som uppmanar andra att göra det.

Profeter kan vi säkert hitta både inom och utom kyrkan. Vi behöver inte heller söka dem bland de mest spektakulära rösterna. Många profeter är sedan länge upptäckta och aktade av kyrkan. Många finns i helgonlängderna, och behöver upptäckas på nytt av varje generation. Andra profeter kanske finns bland "vanliga" människor som du har mött.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar