tisdag 24 maj 2011

Kinesiska kristna och tio-korset

Det kinesiska tecknet för talet tio har från början ingenting med det kristna korset att göra. I Svenska dagbladet kan vi läsa om hur kinesiska kristna alltmer formar sina egna versioner av den kristna tron. Det gäller också uttolkningen av likheterna mellan det kinesiska tecknet för tio och korset.

Här är några exempel på tolkningar som förekommer: Tio är det perfekta talet för kineser. Gud är den perfekte. Därför ser korset ut som tio. Första gången korset nämns i bibeln är för övrigt i Matteus 10. "Den som inte tar sitt kors och följer efter mig är inte värd att tillhöra mig. Den som finner sitt liv skall mista det, och den som mister sitt liv för min skulle, han skall finna det." (Matteusevangeliet 10:38-39). Det är en vers som i allra högsta grad är aktuell för kinesiska kristna som levat i martyrskap under kommunismen på 1900-talet.

Uttrycket "hans kors" finns för övrigt tio gånger i kinesiska biblar. (Detta stämmer inte med svenska bibelutgåvor.)

I bibeln står siffran tio för makt eftersom den tionde bokstaven i hebreiska alfabetet är jod, som betyder hand, och symboliserar makt, kraft och förmåga att ändra på saker och ting. "Talet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som räddas är det en Guds kraft." (Första Korinthierbrevet 1:18)

Även i Markus evangelium nämns korset för första gången i tionde kapitlet: "Jesus såg på honom, och älskade honom, och sade till honom; Ett fattas dig; gack bort, sälj allt det du hafver, och gif de fattiga, och du skall få en skatt i himmelen; och kom, följ mig, och tag korset uppå dig." (Mark 10:21; 1873 års svenska upplaga.)Även citetet från Markus evangelium pekar alltså på korsets följder i våra liv. Vi måste avstå från materiella egendomar för att följa Jesus. Tiotalet pekar dessutom på det tionde budet: "Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa."

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar