måndag 9 maj 2011

Kristen på heltid

"När de kom vandrande på vägen, sade en man till honom: 'Jag skall följa dig vart du än går.' Jesus svarade: 'Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget ställe där han kan vila sitt huvud.'" (Lukasevangeliet 11:58)

Mannen som ville följa Jesus vart han än gick ville vara en radikal efterföljare och lyda Jesus in i minsta detalj. Det är sunt att vilja vara en radikal efterföljare. Man behöver få ta sin tro på allvar.

Men en radikal tro leder också till oerhört radikala följder i livet. Jesus har ingen plats där han kan vila sitt huvud. Det Jesus talar om är nog inte i första hand att han inte har någon fast bostad. Snarare handlar det om att Jesus själv är medveten om att ett radikalt judiskt eller kristet liv ställer så stora krav på oss att vi aldrig någonsin skulle kunna vila. Den som vill lyda Guds bud i minsta detalj och älska Gud över allting och sin nästa som sig själv, har uppgifter som räcker för hela livet.

Vi måste då komma ihåg att kristen tro främst levs ut i vardagen. Kristen är man i familjelivet, på arbetet och i skolan, bland vänner och bekanta. Man behöver alltså inte "välja bort" det vanliga livet och bara ägna sig åt Gud. Gud vill inte att vi ger honom en del av vår tid och sedan tar ledigt. Gud vill leva med oss och i oss hela tiden.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar