lördag 21 maj 2011

Taizé-korset: när vi lämnar våra bördor föds kyrkan



"Men vid Jesu kors stod hans mor och hennes syster, Maria som var gift med Klopas och Maria från Magdala. När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: "Kvinna, där är din son." Sedan sade han till lärjungen: "Där är din mor." Från den stunden hade hon sitt hem hos lärjungen." (Johannesevangeliet 19:25-27)

I kommuniteten Taizé i Frankrike finns ett kors som är en förenklad variant av San Damiano-korset. Det rika persongalleriet som finns på San Damiano-korset är nu borta. Kvar står endast Maria, Jesu mor, och Johannes. Broder Alois i Taizé skriver:
"Under den timme när Jesus bar hela mänskligheten glömde han inte sina närmaste och deras smärta. Han såg Maria, sin mamma, som stod i närheten, och bad Johannes, den lärjunge som han älskade på ett särskilt sätt, att ta hand om henne i fortsättningen (Joh 19:26–27). På det sättet, mycket blygsamt nedanför Korset, föddes Kyrkan."

Vid fredagens kvällsandakt i Taizé läggs korset på golvet så att de som så önskar kan luta sina pannor mot korset och lämna över sina egna bördor och andras bördor som de fått anförtrodda.

Kyrkan föds ständigt på nytt varje gång människor lämnar över sina bördor på Kristus.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar