torsdag 24 juni 2010

Lagom levnadsstandard ger största lyckan (Inför midsommardagen)

Vetenskapliga undersökningar visar att tillräckligt med mat och dryck samt en viss minsta levnadsstandard är nödvändigt för att vi människor skall vara lyckliga. Om levnadsstandarden höjs ytterligare leder det däremot inte till någon ökad lycka utan till ökad stress.
De här intressanta uppgifterna publicerades redan 1969 av Staffan Burenstam-Linder i boken Den rastlösa välfärdsmänniskan. Redan Jesus antydde samm a sak när han sade: "Bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna?" (Matteusevangeliet 6:25)Som alltid när man läser bibeln är det viktigt att tänka sig in i situationen. Vilka var det Jesus talade till? Det var knappast några svältande som fick det här budskapet. Då hade nog Jesus uttryckt sig annorlunda. Det var troligen människor som inte behövde svälta, men som ändå hade en levnadsstandard långt under vad vi har i Europa i dag. Redan då varnade Jesus de rastlösa välfärdsmänniskorna att vara alltför fixerade vid föda och kläder.
Begreppet "de sju dödssynderna är väl känt". Vanligtvis brukar man räkna in följande dödssynder:
1.Högmod
2.Girighet
3.Vällust
4.Avund
5.Frosseri (inklusive dryckenskap)
6.Vrede
7.Lättja (likgiltighet)
Alla människor måste kämpa med dödssynderna. Alla människor har en del av var och en av de sju och kan vi bara hålla var och en av de sju på rätt nivå är det inte någon synd. Då kan vi i stället tala om de sju glädjeämnena eller de sju behoven. Varje människa behöver t.ex. få känna stolthet över någonting. Om det blir för mycket förvandlas stoltheten däremot till högmod, och högmodet skadar både en själv och andra eftersom det leder till strider, oförsonlighet och hat. Så kan man resonera om var och en av de sju. I rätt mängd är den ett behov och ett glädjeämne. I för stort mått ett problem.
Överdrivet behov av mat hör till frosseriet, överdrivet ingtresse för kläder till högmod eller till vällust om kläderna är en del av ett erotiskt spel.

Ingen människa har problem med alla dödssynderna. Vanligtvis brukar man hålla de flesta på plats men ha problem med en eller två. Ett bra sätt att pröva sig själv är att stryka dem i listan som man är helt säker att man inte har problem med. När en eller två finns kvar - då vet man var man skall sätta in kampen.

Och om vi vinner kampen kanske vi kan bli som himlens fåglar och som ängens liljor - som dem som Jesus ställer upp som ideal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar