fredag 11 juni 2010

Tre slags kallelse

Ordet kallelse är viktigt i den kristna tron. Det finns olika sorters kallelse.
Ett slags kallelse är förhållandet att Gud har skapat oss människor så olika. Eftersom han har skapat oss så olika så passar vi för olika uppgifter. Vi är skapade för att vi människor skall vara ömsesidigt beroende av varandra. Inte för att vi skall klara oss ensamma.
Ett annat slags kallelse är den kallelse som Gud kan ge oss mitt i livet. Det kan vara en inre kallelse som innebär att vi känner på oss att vi har en särskild uppgift antingen för våra närmaste medmänniskor eller för människor långt borta. Det kan också vara en yttre kallelse som innebär att andra människor säger att vi skulle passa för en viss uppgift. Om inre och yttre kallelse sammanfaller brukar det vara ett extra starkt tecken på att vi har fått en kallelse.
Ett tredje slags kallelse är en kallelse vi få av Jesus. I kommande söndags evangelium säger Jesus: "Följ med och se". (Johannesevangeliet 1:39).
På många olika sätt kan Jesus visa att han vill att vi skall vara hans lärjungar. Det har hänt mig flera gånger i livet. En sådan kallelse är sällan helt klar till sitt innehåll. Jesus ger inte något särskilt uppdrag utan visar för mig eller för dig att vi skall vara hans lärjungar. Om vi svarar ja till detta går vi in i en livslång process där vi helt enkelt får "följa med och se", vart han vill föra oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar