lördag 19 juni 2010

Gör uppror mot kraven (Tredje söndagen i trefaldighet)

Många människor dignar under krav. Redan i skolan känner barn och ungdomar kravet på sig att ha rätt sorts märkeskläder, att vara snygga, smala, vältränade, att ha rätt sorts mobiltelefoner. Många kvinnor känner också kravet på sig att ha rätt kläder och ett vackert yttre, dessutom att göra karriär, ha välstädat hemma och att vara lagom självständiga, ha barn som lever upp till andra barns krav och så vidare. Män kan känna krav att göra karriär, ha vältränade kroppar, vara lyckade sexuellt, ta ut 50 % av föräldraledigheten, ha snygg bil och så vidare. En del människor plågas oerhört av alla krav.
Den kristna kron är en tydlig kontrast till det här. "Ty av nåd är ni frälsta, genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det. Det beror inte på gärningar, ingen skall kunna berömma sig" (Efesierbrevet 2:8). Det handlar givetvis om att vi genom Jesu Kristi död och uppståndelse vet att vi får barnaskap hos Gud, syndernas förlåtelse och evigt liv som gåva.
Men det betyder också något annat. "Av nåd är ni frälsta" är också en inbjudan till en alternativ livsstil. Gör upp med alla kraven! Vi behöver inte leva upp till alla krav. Visst får vi njuta av livet och unna oss en del av det goda som finns. Men vi får också säga nej. Ingen behöver "berömma sig". Högmod är osund, och plågsamt för den som är högmodig och ständigt vill tävla med andra. Sunt är att vara trygg i barnaskapet hos Gud. Ett tryggt Guds barn kan säga nej till att leva upp till andra människors orimliga krav, eller kanske snarare till de krav som vi tror att andra ställer på oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar