söndag 13 juni 2010

Blir man en bättre människa av att vara kristen? (Andra söndagen efter trefaldighet)

Blir man en bättre människa av att vara kristen? Frågan ställs ibland, men har inget klart svar.
Paulus skriver i Romarbrevet 8:28-30: "Vi vet att Gud på allt sätt hjälper dem som älskar honom att nå det goda, dem som han har kallat efter sin plan. Ty dem han i förväg har utvalt har han också bestämt till att formas efter hans sons avbvild, så att denne skulle vara den förstfödde bland många bröder".
Paulus skriver alltså att Gud hjälper oss att nå det goda. Ansvaret överförs inte på Gud. Det finns kvar hos oss, men Gud hjälper oss. Hur hjälper då Gud i det här fallet? Främst genom den undervisning som finns i bibeln.
Tio Guds bud är en bra grund för ett gott liv. Listan på de sju dödssynderna hjälper oss att bli medvetna om när det goda som Gud har skapat håller på att förvändas i något ont. Det sinnelag som Jesus talar om i bergspredikan hjälper oss att se att godhet inte är samma sak som regeluppfyllnad, utan just ett annat sinnelag.
Budorden, listan på dödssynderna och bergspredikan har det gemensamt att de är klara och tydliga. Ändå är vi människor ibland så fast i vissa beteenden så att vi inte tar dem till oss. Om vi t.ex. umgås i kretsar där girighet, promiskuitet eller shoppingmissbruk är något man stoltserar med gör vi sådant motstånd mot Guds undervisning att vi behöver hjälp att ta den till oss.
Predikningar, andlig undervisning, andliga böcker, samtal med andra människor kan då hjälpa oss att ta Guds ord till oss. Även livskriser har en förmåga att ta hål på våra hårda skal.
Blir man en bättre människa av att vara kristen? Ja, om man tar Guds ord på allvar och använder det. Man blir inte ren av att köpa en två som ligger oanvänd i ett skåp. Man blir inte bättre av att ha en bibel som inte används.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar