torsdag 3 juni 2010

Att tro med hjärtat

"Hör Israel! Herren är vår Gud, Herren är en. Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft." (Femte Moseboken 6:4-5).

Hur går det till när man älskar Gud av hela sitt hjärta?
Ibland har man tänkt sig att det bästa sättet att älska Gud är att vara så liktiltig till den omgivande världen som möjligt. I vår tid efterfrågar många "andliga upplevelser" för att få komma bort från den grå vardagen för en stund.
Frågan är om inte citatet från Femte Mosebok handlar om ett helt annat sätt att älska Gud. Om man älskar Gud med hela sin själ och av all sin kraft så handlar det nog snarare om att man älskar Gud i allt man gör. I vardagens sysslor, i skolarbetet, i arbetet, hemma, i föreningslivet. I allt detta kan man påminna sig om att vi är skapade till Guds avbilder med en oerhörd kärlek. I allt detta kan vi tillämpa budorden, bergspredikans etik och vara burna av en Gud som bär oss.

En del människor har skrämts av uttrycket att vi skall älska Gud av hela vårt hjärta. Om man inte har de starka religiösa känslorna som andra kristna uppvisar, då kan man lätt gripas av andliga mindervärdighetskänslor och tro att man är "mindre kristen" än andra. Då är det viktigt att veta att Gamla testamentets människor inte tänkte sig hjärtat som känslornas tillhåll. De trodde att man tänkte med hjärtat. Att älska Gud med hela sitt hjärta betyder alltså att tänka på Gud: alltså att ge Gud tid i bön och bibelläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar