måndag 27 juni 2011

Sömn - en viktig del av Guds skapelse

"God är arbetarens sömn, han må äta litet eller mycket, men den rikes överflöd ger honom ingen ro att sova." (Predikaren 5:11)

Alla människor måste sova. Att sova är inte att slösa bort tiden. Många av kroppens organ behöver återhämta sig. Hjärnan arbetar däremot med att bearbeta intryck som vi fått under den vakna tiden. Sömnbehovet förändras under livet. Barn och tonåringar har större sömnbehov än vuxna. Många mår också bra av att ta en "tupplur", en stunds sömn under dagen. Det kanske framför allt är nu i semestertid som det är möjligt.
Sömn är en del av Guds skapelse.
Bibelns böcker har en balanserad inställning till sömn som till mycket annat. Ordspråksboken konstaterar: "Älskar du sömn blir du utblottad, vakna upp, så får du äta dig mätt." (20:13) Predikaren konstaterar däremot "God är arbetarens sömn..." (5:11) En god balans är oftast det bästa i livet.
I vår tid är det många som inte har god balans. Somliga är sysslolösa, men de flesta verkar ha mycket att göra. Sommaren och semestern är ett tillfälle där vi pröva oss fram att se hur mycket sömn vi behöver egentligen.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar