måndag 6 juni 2011

Sveriges flagga och aposteln Filippos som för människor till Kristus


"Natanael sade: 'Kan det komma något gott från Nasaret?' Filippos svarade: 'Följ med och se!'" (Johannesevangeliet 1:46)

På Sveriges flagga finns liksom på de andra nordiska ländernas flaggor ett liggande kors. Ett sådant liggande kors kallas ibland ett filipposkors, eftersom aposteln Filippos enligt legenden korsfästes på ett liggande kors. Att de nordiska länderna har flaggor med liggande kors beror troligen inte på någon särskild relation mellan aposteln Filippos och Norden, utan snarare på att ett liggande kors passar bra på en avlång flaggduk. Danmark var först i Norden med att använda en korsflagga, men Danmark var inte först med att använda en korsflagga. Korsflaggor har funnits tidigare i andra områden. Det påminner oss om att ett lands kultur utvecklas bäst i kontakt med andra länder. Sverige blev Sverige för att vi inte levde isolerade.
Aposteln Filippos är känd för att han förde andra människor till Kristus. Han inbjöd andra att komma med och se vem Jesus var. Samma roll har Sverige haft i världen. Svenska missionärer har betytt oerhört mycket för att sprida kristen tro i världen. Nu har andelen bekännande kristna i Sverige krympt. I framtiden kommer vi än mer än tidigare behöva ta emot missionärer från andra länder till Sverige.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar