torsdag 23 juni 2011

Keltiska knutkors


"Jag var död, och se, jag lever i evigheters evighet, och jag har nycklarna till döden och dödsriket." (Uppenbarelseboken 1:18)

Keltiska knutkors finns i olika versioner. Gemensamt för många olika keltiska kors är att det cirkulerar många olika beskrivningar av vad de olika beståndsdelarna i korsen ursprungligen. När den keltiska kulturen har blivit populär under de senaste årtiondena har många konsthantverkare hittat på nya förklaringar av symboliken, som inte alltid stämmer med den ursprungliga, om det över huvud taget finns någon ursprunglig betydelse.
Så länge kristen tro har funnits i de keltiska områden har korsen i varje fall stått som symboler för den kristna tron: att Jesus Kristus har dött och uppstått och att vi får vara Guds barn och Jesu lärjungar i kraft av att vi är döpta.
Det är möjligt att de dekorativa slingorna från början helt enkelt varit tänkta som en dekoration. Numera tolkas de ofta som en symbol för det eviga livet eller för kärleken och tron som varar i evighet.
Slingorna som varken har en början eller ett slut har ibland tänkts stå som en bild för traditionen: att varje generation till nästa generation lämnar över ett arv av tro, berättelser, sånger och böner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar