söndag 12 juni 2011

Franciskus grenkors



"Han är den osynlige Gudens avbild, den förstfödde i hela skapelsen, ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, synligt och osynligt, troner och herravälden, härskare och makter; allt är skapat genom honom och till honom. Han finns före allting, och allting hålls samman i honom. Och han är huvudet för kroppen, för kyrkan, han som är begynnelsen, förstfödd från de döda till att överallt vara den främste, ty Gud beslöt att låta all fullhet bo i honom och att genom hans blod på korset stifta fred och försona allt med sig genom honom och till honom, allt på jorden och allt i himlen." (Kolosserbrevet 1:15-20)
Om den helige Franciskus berättas det att han ofta kunde se tecken på Guds närvaro i naturen. Två grenar som råkade ligga i kors var för honom inte bara två grenar som låg där av en slump, utan verkligen ett Kristi kors. Den helige Franciskus tredje orden inom Svenska kyrkan använder ett kors som liknar just två grenar som symbol.
När Franciskus ser kors i naturen leder det våra tankar till den heliga Treenigheten. Gud visar sig på olika sätt: genom Fadern som skapare, genom Sonen som frälsare och genom Anden som livgivare.
Samme Gud som har skapat världen steg ned till denna värld som Jesus från Nasaret och samme Gud som vandrade på dammiga stigar finns med i sin kyrka än i dag. Han är med oss alla dagar till tidens slut.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar