fredag 17 juni 2011

Treenigheten som solen, ljuset och värmen



"Då sade Jesus till henne: 'Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?'" (Johannesevangeliet 11:25-26)

Frågan om treenigheten, om relationen mellan Fadern, Sonen och Anden är också en av de svåraste frågorna i den kristna trosläran. Därför är det lika bra att vi dyker rakt in i den i dag. I gamla testamentet levde israeliterna omgivna av andra folk som dyrkade flera gudar. Det var därför nödvändigt att oerhört skarpt betona att Gud är en. Första budet lyder: ”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.” Men redan i gamla testamentet börjar det lysa igenom att även om Gud är en så säger detta inte särskilt mycket om vem Gud är. Gång på gång lyser det igenom att det finns mer att säga om Gud och i dagens gammaltestamentliga läsning antyds treenigheten. Tre män visar sig för Abraham, men han tilltalar dem med ordet ”Herre”.
I alla tider har kristna försökt uttrycka vad treenigheten är genom bilder. Ibland har man avbildat treenigheten som en triangel med ett allseende öga.
Känd är också den ryske ikonmålaren Andrej Rublevs ikon den gammaltestamentliga treenigheten som föreställer de tre änglarna som besöker Abraham. Två av dem – Sonen (i mitten) och Anden (till höger) – visar med sitt kroppsspråk att de är underordnade Fadern.
Ett annat sätt att beskriva relationen mellan Fadern, Sonen och Anden är bilden av att Fadern är som solen, Sonen som ljuset och anden som värmen. Alla tre hör ihop. Det går inte att tänka sig den ene utan de andra. Ändå är det främst genom värmen och ljuset som vi möter solen, eftersom solen är långt borta och därför i sig obegriplig.
Att försöka förstå Gud, är som att försöka ta på solen. Att försöka förstå Gud Fadern utan att erfara hur Jesus verkar och hur Anden verkar är som att läsa sig till vad solen är utan att känna dess värme eller se dess ljus.

Josefin Fållsten skriver i Dagen: "Till oss vänder sig söndagens texter med utmaningen att låta våra liv byggas med Jesus som hörnsten."

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar