fredag 3 juni 2011

Adams armar håller uppe Kristi kors



I Etiopien finns en legend som handlar om att Kristi kors är gjort av ett träd i paradiset. Föreställningen att Golgota är Adams och Evas grav är vanlig i den ortodoxa kyrkan och i ikonmåleriet. Det här etiopiska handkorset visar hur Adam ovanför sitt huvud håller korset. Detta ser ut som ett träd med ett tätt lövverk. På andra etiopiska kors är Adam själv stiliserad eller helt otydlig men de två bågarna som håller uppe korset kallas ändå Adams armar.
Adams armar som håller uppe Kristi kors påminner oss om att kristendomen och judendomen har gemensamma rötter och till största delen ett gemensamt budskap.

Jesus säger: "Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. Sannerligen, innan himlen och jorden förgår skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett. Den som upphäver ett enda av buden, om så det allra minsta, och undervisar människorna så, han skall räknas som den minste i himmelriket. Men den som handlar och undervisar efter dem skall räknas som stor i himmelriket. Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar de skriftlärdas och fariseernas, så kommer ni inte in i himmelriket." (Matteusevangeliet 5:17-20)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar