tisdag 7 juni 2011
Sankt Hanskorset och bönen "Fräls oss ifrån ondo..."
"Fräls oss ifrån ondo..."
Sankt Hanskorset har ett brokligt förflutet. Det används i olika kulturer med olika betydelser. Det finns på gotländska bildstenar. I kinesisk buddhism är det ett lyckobådande tecken. På Shetlandsöarna har det används för att betvinga vindarna. Det används av som Riksantikvarieämbetets logotyp, som sevärdhetssymbol och på Macintosh-datorer.
Under medeltiden har kyrkan börjat använda symbolen. Det finns på dopfuntar, glasmålningar och i golvmosaiker och har associerats med Johannes döparen. Därför har det också kallats Sankt Hanskors.
Knutar av olika slag har i det folkliga magin används för att skydda mot sjukdomar och annat ont.
Att Sankt Hanskorset samtidigt är ett kristet kors och en symbol som används för magi ger oss anledning att ställa frågan vad som är skillnaden mellan kristen tro och magi. Skillnaden är enkel. Den som sysslar med magi tror att han genom att utföra vissa riter kan tvinga någon övernaturlig makt att handla på ett visst sätt. Kristen tro innebär att vi ber till Gud, men överlåter till Gud att avgöra vad som skall hända, samtidigt som vi inrättar våra liv efter Guds vilja.
Även om Sankt Hanskorset i gångna tider ibland används för magiska riter, kan det i vår tid användas för att påminna oss om bönen "Fräls oss ifrån ondo..."
Gud välsigne dig!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar