torsdag 9 juni 2011

Gud verkar i det hopplösa

"Abraham var far till Isak, Isak till Jakob, Jakob till Juda och hans bröder, Juda till Peres och Serach, vilkas mor var Tamar..." (Matteusevangeliet 1:2-3)

Ibland tänker vi oss att släkttavlorna i bibeln är ganska oviktiga. Någon kanske hoppar över dem när de läser bibeln. Någon annan menar att de tillhör de delar av bibeln som inte är relevanta i vår tid.
Släkttavorna påminner oss ändå om mycket viktigt. För det första visar det att litet i världen beror på en slump. Jesu födelse till världen var noggrannt planerad sedan lång tid.
Jesu släkttavla påminner oss också om att livet inte alltid är enkelt. I släkttavlan finns exempel på förfäder som är födda av en mycket gammal mor som sedan länge hade gett upp hoppet om att få barn (Isak född av Sara.) Peres och Sera föddes när deras far Juda trodde att han besökte en prostituerad, vilken visade sig vara hans svärdotter. Oved var son till Boas och invandrarkvinnan Rut, på en tid när många inte såg med blida ögon på invandrare, av rädsla för att främmande religioner skulle få fäste i landet. Salomo hade aldrig fötts om inte hans far David hade sett till att Uria hade stupat i ett krig, för att David ville ha hans hustru Batseba, som skulle bli Salomos mor.
Jesu släkttavla är kantad av familjegräl, konflikter och skandaler. Gud verkar även när det ser som mest hopplöst ut.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar