lördag 3 september 2011

Mariakorset: själv men inte ensam


"Men vid Jesu kors stod hans mor och hennes syster, Maria som var gift med Klopas och Maria från Magdala."
(Johannesevangeliet 19:25)

Mariakorset är ett latinskt kors med bokstaven M vid sidan av korset. Det användes bland annat i påven Johannes Paulus II vapen. Mariakorset påminner oss om att Jesu mor Maria stod vid sin sons kors.
Jesus var inte ensam när han blev korsfäst. Vid hans kors fanns han mor Maria, några andra kvinnor, lärjungen Johannes och säkert också många andra människor som inte nämns i bibeln. De fanns där och stödde Jesus, trots att de säkert inte helt och hållet kunde leva sig in i vad det innebar att själv bli korsfäst.
När vi bär våra kors, våra svårigheter, är vi sällan ensamma. Det finns människor i vår omgivning som vi kan hämta stöd hos. Det finns människor som gått igenom liknande svårigheter som vi själva. Om vi får kontakt med dem kan vi i många fall få goda råd. Det kan vara en hjälp, men ändrar inte på förhållandet att varje människa måste bära sina kors själv. Själv men inte ensam.
Det är viktigt att skilja på orden "själv" och "ensam". Själv betyder utan hjälp, utan att någon annan tar över helt och hållet. Ensam betyder utan sällskap.

Gud välsigne dig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar