tisdag 20 september 2011

Fakta

"Det var inte några skickligt hopdiktade sagor jag byggde på när jag för er förkunnade vår herre Jesu Kristi makt och hans ankomst, utan jag hade med egna ögon sett honom i hans majestät."
(Andra Petrusbrevet 1:16)

I Nya testementet finns en stor förkärlek för fakta. Gång på gång betonar man att det finns vittnen till de händelser som har inträffat. Visserligen måste vi vara medvetna om att det finns en process bakom de olika skrifternas tillkomst. Det är till exempel inte säkert eller ens troligt att Petrus själv har skrivit Andra Petrusbrevet. Det är inte ens troligt att Petrus kunde skriva grekiska, det språk som de nytestamentliga skrifterna är skrivna på. I stället är det tänkbart att någon annan har skrivit brevet och uppkallat det efter Petrus, eftersom brevets innehåll gick tillbaks på sådant som Petrus brukade undervisa om.
Att brevets okände författare lät uppkalla brevet efter Petrus är ett tecken på Nya testamentets förkärlek för fakta. Budskapet hade en särskild auktoritet just eftersom det gick tillbaks på en av dem som var ögonvittnen till Jesus Kristus. Därför kan också vi veta att vår tro vilar på en fast grund.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar