torsdag 22 september 2011

Guds lamm dog för oss

”[Johannes Döparen sade:] Där är Guds lamm som tar bort världens synd.”
(Johannesevangeliet 1:29).

Under de första århundradena efter Jesu tid på jorden var det ovanligt att man avbildade Jesus på ett krucifix. Så länge korsfästningar förekom gav bilden av en korsfäst man alltför svåra associationer för att man skulle vilja avbilda Jesus på detta sätt. I stället avbildade man gärna Jesus som ett lamm. På 600-talet infördes också hymnen "O, Guds Lamm" i den romerska mässan:

O, Guds Lamm, som borttager världens synder, förbarma Dig över oss.
O, Guds Lamm, som borttager världens synder, förbarma Dig över oss.
O, Guds Lamm, som borttager världens synder, giv oss Din frid.

Hymnen går tillbaks på Johannes döparens ord: "Där är Guds lamm som tar bort världens synd." Jesus Kristus har gett sitt liv till för vår skull, för att ta bort vår synd. Kristna har i alla tider trott på det som Johannes döparen har sagt om Jesus. Däremot har vi kristna aldrig helt och hållet lyckats första hur det går till när Jesus med sin död på korset sonar världens synder.
Somliga har ansett att Jesus genom sin död på korset har tagit straffet som Gud var tvungen att utmäta, för att han är så helig att synden måste bestraffas.
Andra har tänkt sig att Gud i stället visar sin stora kärlek för oss genom att han lät sin son dö på korset, så att vi människor förstår att Gud verkligen älskar oss.
Åter andra har menat att Gud genom Jesu död på korset och hans uppståndelse har visat att han har den yttersta makten och kan besegra det onda.
Kanske alla tre svaren innehåller en del av sanningen.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar