fredag 8 juli 2011

Vargkorset och våra olika sätt att tolka världen


"Stenen som husbyggarna ratade har blivit en hörnsten. Herren har gjort den till detta, och underbar är den i våra ögon." (Markusevangeliet 12:10-11)
Vargkorset är ett viktingatida smycke funnet på Foss på Island. Dess nedre del består av ett kors med lika långa armar och ett inre korsformat hålrum. Denna del har likheter med iriska kors från samma tid. Ovantill finns något som liknas som ett varghuvud.
Den rimligaste tolkningen är att vargkorset är en lokal variant av ett kristet kors. Eftersom det inte finns några identiska eller snarlika kors med varghuvud finns det också andra tolkningar. Somliga anser att smycket i själva verket är en torshammare. En annan tolkning är att det medvetet är utformat så att det kan tolkas både som ett kristet kors och som en torshammare. På Island bärs det såväl av kristna som av dem som vill återuppliva den fornnordiska religionen.
Att samma smycke kan tolkas på två helt olika sätt påminner oss om att det är så med hela världen. Den som tror ser världen som ett tecken på Guds kärlek och makt. Den som inte tror ser inte spåren av en Skapare i världen. "Underbar är den i våra ögon!"
Vi får leva med att en del av våra släktingar och vänner tror som vi och andra inte tror. Ändå är vi kallade att verka i den här världen tillsammans med andra människor.
Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar