söndag 3 juli 2011

Kyrie - en bön om helande

"De kom till Jeriko. Och när han tillsammans med lärjungarna och en stor folkhop lämnade staden satt där vid vägen en blind tiggare, Bartimaios, son till Timaios. Då han fick höra att det var Jesus från Nasaret började han ropa: "Jesus, Davids son, förbarma dig över mig!" Många sade åt honom att hålla tyst, men han ropade ännu högre: "Davids son, förbarma dig över mig!" Jesus stannade och sade: "Kalla hit honom." De gjorde det och sade till den blinde: "Var lugn. Stig upp, han kallar på dig." Då kastade han av sig manteln och sprang upp och kom fram till Jesus, och Jesus frågade honom: "Vad vill du att jag skall göra för dig?" Den blinde sade: "Rabbouni, gör så att jag kan se igen." Jesus sade: "Gå, din tro har hjälpt dig." Genast kunde mannen se, och han följde honom på vägen. (Markusevangeliet 10:46-52)

Den blinde tiggaren Bartimaios bön lever vidare i kyrkan i mässans kyríe:
Herre, förbarma dig över oss.
Kriste, förbarma dig över oss.
Herre, förbarma dig över oss.

Ibland ifrågasätts det om det är lämpligt att kyrie finns med i mässan efter syndabekännelsen och tillsägelsen av förlåtelsen. Är det verkligen rimligt att be Herren att han skall förbarma sig över oss när vi just har fått syndernas förlåtelse?

Jo, det är det. När vi ber att Gud skall förbarma sig över oss handlar det inte om att vi ber om förlåtelse för våra synder igen. Det handlar om att vi ber om helande. Bartimaios bad om att få synen igen. De flesta av oss bär inte på lika uppenbara handikapp som Bartimaios. Däremot bär vi på sorger, betymmer, besvikelser, känslor av att ha blivit förkastade av andra människor och mycket annat som skapar oro i oss. Bönen "Herre, förbarma dig" är en bön om helande. Det svenska ordet "förbarma" har med "barm" att göra. Vi får tänka oss att Gud kramar om oss mot sin barm.
I vissa sånger sjunger man i stället "Herre, förbarma dig" på grekiska: "Kyrie eleison". Det grekiska ordet "eleison" är släkt med vårt ord "olja". Vi kan då i stället tänka oss att vi ber att Gud skall smörja oss med helande olja, som ger lindring för både våra själar och kroppar.

Herre, förbarma dig över oss.
Kriste, förbarma dig över oss.
Herre, förbarma dig över oss.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar