torsdag 14 juli 2011

Höga visan och sexualiteten

"Sångernas sång, av Salomo.
[Hon]Kyssar vill jag dricka ur hans mun!- Din kärlek är ljuvare än vin."
(Höga visan 1:1-2)

"Att behandla sex- och samlevnadsfrågor inom biologiämnet är för snävt," skriver Nyamko Sabuni i DN. Anders Piltz skriver i sin postilla "Som regnet och snön" att sex har blivit så befriat från alla tabun att det ibland behandlas ungefär som tandborstning, som ett ritual.

Det är därför helt riktigt och nödvändigt att man i undervisningen och i offentligheten påminns om det som de flesta människor redan vet, sexualitet är inte i första hand en fråga om metoder utan även om känslor, mänsklig närhet och familjebildning.
Bibeln är inte en pryd bok. Bibeln är en bok som handlar om livet. Därför finns sexualiteten med även i bibeln, i hela sin bredd. I Höga visan framställs sexualiteten som en källa till glädje. I lagarna sammanfattas djupa mänskliga erfarenheter och Guds vilja i en regel: "Du skall inte bryta ett äktenskap", men i Tredje mosebok ges också mer detaljerade anvisningar. Runt om i bibeln - inte minst i moseböckerna och i Pauli brev - får vi ta del av berättelser som visar att sexualiteten då som nu var en källa både till glädje och till problem. Framför allt märker vi att ett levande samtal bör hållas igång, ett samtal som inte inskränker sig till tekniker, utan som tar upp sexualiteten i hela dess bredd och där också människors svagheter och misslyckanden får nämnas.
Nyamko Sabuni har rätt i att det är för snävt att behandla sexualiteten bara inom biologiämnet. Det visste redan Salomo och Paulus.
Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar