torsdag 7 juli 2011

Caravacakrucifixet och återevangelisationen



"Han skall befalla sina änglar
att skydda dig var du än går." (Psaltaren 91:11)

Caravacakrucifixet har sitt namn från den spanska staden Caravaca de la Cruz. Det är ett patriarkkors, där Jesu armar är fästa på den övre korsarmen. På många andra liknande kors är den övre armen tavlan med texten "Jesus från Nasaret, judarnas konung."
Under lång tid var Spanien en del av ett muslimskt rike. Kristna riken försökte återerövra området genom att skicka in missionärer. En av dessa var Don Gínes Pérez Chirinos de Cuenca som blev fängslad och förd inför den muslimske kungen. Denne var nyfiken på den kristna tron och bad missionären att visa hur de kristna firade mässan. Kungen ordnade också med de föremål som behövdes: ett altare, en duk, bröd, vin och ljus. En enda sak saknades: ett krucifix. Missionären förklarade att det inte var möjligt att fira mässan utan ett kors. Plötsligt pekade kungen på någonting utanför fönstret och frågade vad det var. Två änglar sänkte sig ned från himlen med ett kors, som de placerade på altaret för att därefter försvinna.
Berättelsen om Caravacakrucifixet är en underberättelse. Det finns såväl sanna som uppdiktade sådana. Vare sig den här berättelsen är sann eller inte påminner Caravacakrucifixet om flera saker.
Vi påminns om att det är viktigt att våga återevangelisera sådana områden som gått förlorade för den kristna tron, inte minst vårt eget land. Vi påminns också om att Gud änglar finns med oss.

Gud välsigne dig!

1 kommentar:

  1. Tack för detta om Caravaca krucifixet!

    Efter vad Guiden på platsen sa när jag var där i kloster kyrkan 2001, så kom de 2 st. Änglarna inflygande via ett runt fönster med korset!
    Jag vet att jag läst hela legenden i någon bok före år 2000, innan jag for dit.
    Men mins inte i vilken?
    Jag skulle vilja veta lite mer om detta Krucifix!
    Önskar TIPS, om hur jag kan få fram mer information, Bok TIPS eller annat?
    Med Vänliga hälsningar
    A.N
    E-post: 251439@gmail.com

    SvaraRadera