tisdag 19 juli 2011

Att vårda kroppen på olika sätt

"Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den heliga anden, som ni har inom er och som ni har fått från Gud? Ni tillhör inte er själva." (Första Korinthierbrevet 6:19)

Svenska dagbladet skrier i dag att antikens ideal formar dagens män. Träning och idealet att ha en vacker kropp är i dag viktgare än någonsin för många män och kvinnor. Många tränar som man kanske inte gjort sedan antiken.
Antikens ideal är inte heller främmande för Bibelns författare. Paulus använder många bilder ur idrotten i sina brev. De många kostreglerna i judendomen beror åtminstone delvis på tanken att man inte skall äta skadlig föda, men den viktigaste bakgrunden till kostreglerna var att man skall lyda Guds vilja.
Paulus och de första kristna lättade en hel del på matreglerna, eftersom de ansåg att många tillämpade dessa för hårt. När Paulus talar om kroppen som ett tempel för den helige Ande handlar det inte om att man skall vårda sin kropp genom träning, utan genom att vara trogen i sitt äktenskap och inte besöka prostituerade. Sexuell renhet alltså, däremot inte sexuell avhållsamhet.

Hur är den den kristna trons syn på kroppen och hälsan? Måttlighet och balans är svaret.
Vi skall inte skada våra kroppar genom att äta helt fel eller för mycket. Däremot behöver vi inte tvinga på oss komplicerade och svåra kostregler.
Vi skall naturligtvis röra oss och använda våra kroppar så att vi har större chans att hålla oss friska. Om vi sedan vill träna mycket eller litet har den kristna tron ingen åsikt om. Gud har skapat oss olika och därför får vi också vara olika på den punkten.
Sexualiteten är en gåva som vi får använda under ansvar.
I allt detta kan vi memorera versen: "Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den heliga anden, som ni har inom er och som ni har fått från Gud? Ni tillhör inte er själva."

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar