onsdag 6 juli 2011

Kirishitan-korset och de som förföljs för sin tro



"Den dagen började en svår förföljelse mot församlingen i Jerusalem, och alla utom apostlarna skingrades över hela Judeen och Samarien." (Apostlagärningarna 8:1)

1614-1873 var den kristna tron förbjuden i Japan. Under många år utsattes de kristna i Japan för svåra förföljelser. På en del platser i Japan lyckades de ändå hålla den kristna tron vid liv och överföra den till nya generationer. Allt detta skedde i hemlighet. För att undgå förföljelser utformade man bland annat sina krucifix på ett sådant sätt att buddhister skulle förledas att tro att det rörde sig om buddhistiska kultföremål. Detta kirishitan-kors - kirishitaner är en beteckning för de japanska dolda kristna - är i grund och botten ett latinskt utsmyckat kors där Jesus sitter i lotusställning i centrum.

Kirishitan-korset påminner oss om att kristna i många tider och länder har fått lida för sin tro. Det påminner oss också om att vara solidariska med de kristna som i vår tid får betala ett högt pris för tron. Sådana finns i andra länder, men också i Sverige.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar