måndag 10 oktober 2011

Fredspriset - ett led i en gammal kamp

"Om en man träffar en orörd flicka som inte är trolovad och förgriper sig på henne och de ertappas när han ligger med henne, skall mannen som låg med henne ge femtio siklar silver till flickans far. Han skall sedan gifta sig med henne, eftersom han har lägrat henne, och får inte skilja sig från henne så länge han lever."
(Femte Moseboken 22:28-29)

I år får tre kvinnor Nobels fredspris, bland annat två liberianskor som har kämpat för freden i landet efter ett blodigt inbördeskrig där våldtäkter och våld mot kvinnor varit en del av krigföringen. Det är hög tid att våldtäkter och övergrepp under krig uppmärksammas. Även under andra världskriget var detta ett problem, som fått uppmärksamhet först under senare år.

Det här är tyvärr inget nytt problem. Det fanns liknande problem på den tid då bibeln skrevs. Redan i moseböckerna kan vi lägga märke till formuleringar som syftar till att skydda våldtagna kvinnor. Vi kanske inte tycker att det är någon god ide att den våldtagna kvinnan skall gifta sig med den som har förgripit på henne. Då gäller det att minnas att äktenskap på den gammaltestamentliga tiden kanske framför allt handlade om ekonomisk trygghet och inte så mycket om förälskelse och kärlek, som är vår tids ideal.

Vi får läsa bibelord som det ovan citerade om att det handlar om att människor i alla tider har längtat efter och kämpat för ett gott samhälle och goda relationer mellan människor. Trots många bakslag går det arbetet vidare.

Om Nobels fredspris läs i DN och SvD.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar