torsdag 6 oktober 2011

Så kallade förbjudna tankar

"[Jesus sade:] Ni har hört att det blev sagt: Du skall inte begå äktenskapsbrott. Men jag säger er: den som ser på en kvinna med åtrå har redan i sitt hjärta brutit hennes äktenskap."
(Matteusevangeliet 5:27:28)

Vi människor tänker ibland "förbjudna tankar". Det kan vara tankar om att man skulle vilja slå eller döda en viss människa eller att man önskar att en hjälplöst sjuk människa skulle dö. Till de "förbjudna tankarna" hör också sexuella fantasier om andra människor.
Sådana här tankar kallas ofta "förbjudna tankar" trots att kanske alla människor har sådana tankar någon gång. Många skäms över sådana här tankar och tror att de kanske är ensamma om att tänka "förbjudna tankar", men så är inte fallet. Den som tänker sådana tankar är helt normal.
Att det är normalt betyder inte att det är problemfritt. I bergspredikan uppmanar Jesus oss att vara på vår vakt. Tankarna i sig kanske inte gör så stor skada om de dyker upp vid enstaka tillfällen. Om de däremot får makt över oss kan de driva oss till destruktiva handlingar, alltså till synd.
Tankar om att man skulle vilja döda eller skada en viss människa har oftast sina rötter i en konflikt. När tankarna dyker upp har vi orsak att bestämma oss för om det rör sig om en konflikt som vi tror oss kunna lösa, eller om det är ett olösligt problem, som vi helt enkelt får bestämma oss att släppa för att det inte skall få makt över oss.
"Förbjudna tankar" om att en gammal och sjuk människa skall få dö har andra orsaker. När man ser en älskad människa lida och vet att döden skulle innebära en befrielse både för den sjuke och för andra som vårdar den sjuke kan sådana tankar komma upp. Man har blandade känslor eftersom man innerst inne älskar den sjuke och kan därför känna skam över sina tankar. Man har egentligen ingen orsak att skämmas. Tankarna är en form av sorg.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar