tisdag 9 augusti 2011

Stig upp och var inte rädd

"Jesus gick fram och rörde vid dem och sade: "Stig upp och var inte rädda." De lyfte blicken, och då såg de ingen utom Jesus."
(Matteusevangeliet 17:7-8)

Petrus, Jakob och Johannes får vara med Jesus uppe på förklaringsberget där han förvandlas och blir lysande vit inför dem och där de får se honom samtala med Moses och Elias. En kort stund får de se in i en annan värld. De får vara med om en stark andlig upplevelse som stärker deras tro på att Jesus inte är vem som helst, utan en fullståndigt unik person i världshistorien.
Det är dock inte meningen att de skall leva vidare i de övernaturliga upplevelserna. Livet skall inte vara en jakt på andliga upplevelser. Andlighet är inte en kosumtionsvara där vi skall tävla med varandra och låta vårt högmod ta tag i oss och förmå oss att tro att vi är andligare än andra.
Jesu budksap till oss kan i stället sammanfattas i meningen "Stig upp och var inte rädda".
Stig upp: ta ansvar för ditt liv, gör det bästa av det liv du har fått som gåva av Gud Fader när han skapade dig. Vårda din kropp, dina relationer, din fösamling och den värld du är satt att leva i.
Var inte rädda: inse ändå att det här livet är ändligt. Hur mycket du än vårdar din kropp och lever hälsosamt skall vi ändå alla dö. Även efter döden får vi vara Guds barn. Det är något att glädjas över.
I Dagen skriver Staffan Humlebo att ingen kan stå neutral inför Jesus. I dagens Sverige tar många upp Buddha eller Konfucius i samtalet, men när Jesu namn nämns blir det gärna spänt. Ingen är oberörd. Försök!
Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar