onsdag 10 augusti 2011

Patriarkalkorset - Helgad åt Herren


"Du skall göra en blomma av rent guld och rista in på den så som man graverar ett sigill: Helgad åt Herren. "Och du skall fästa den vid en violett snodd, och den skall sitta på turbanen, på dess framsida. "Den skall sitta på Arons panna."
(Andra Moseboken 28:36-38)

Patriarkalkorset eller ärkebiskopskorset är ett kors med två korsarmar, den övre kortare än den nedre. Korsarmarna kan ibland avslutas med treklöver. (Ibland skiljer man på korset så att det utan klöverblad kallas ärkebiskopskors och med klöverblad patriarkalkors.) I Sverige bär inte ärkebiskopen att kors av den här typen.
Påven Innocentus II menade att detta kors motsvarar den graverade texten "Helgad åt Herren" som översteprästen skulle bära enligt Andra Moseboken. Den som har ett särskilt uppdrag i templet eller i kyrkan behöver mycket riktigt en igenkänningssymbol. En sådan är dels ett tecken för andra människor, för att de skall veta vem det är som har uppdraget. Symbolen är också en påminnelse för den som har ämbetet, en påminnelse om det ansvar uppdraget för med sig.
En annan tolkning är att korsarmarna påminner om biskopens världsliga och andliga makt. En tredje tolkning är att den kortare armen symboliserar Kristi död och den längre Kristi uppståndelse.
Patriarkalkorset och orden "Helgad åt Herren" får påminna oss om att om än inte Gud behöver några symboler och tecken så behöver vi dem för att påminna oss själva om Guds verk i världen.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar