måndag 7 november 2011

Girighet hos en själv och hos andra

"Ingen tjänare kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon."
(Lukasevangeliet 16:13)

Det är väl känt att den synd som Jesus varnar mest för är den överdrivna kärleken till pengar. Jesus varnar också för sexuella snedsteg, ovilja till försoning, stölder och onda tankar, men det är ändå när han talar om girigheten, Mammon, som han lägger på extra krut. Girigheten förvänder våra tankar och har en särskild tendens att binda våra tankar vid ägodelar i stället för på människor.
I vår tid har "Occupera Wall-street"-rörelsen dragit fram över världen. Den påstår sig representera 99 % av mänskligheten och vänder sig mot girighet. Spontant kanske man skulle kunna tycka att den ligger väl i linje med Jesu undervisning om mammon och girigheten, men ganska snart inser man att så inte är fallet. Det kanske är sant att 1 % av jordens befolkning äger en stor del av resurserna, men det är inte sant att bara denna procent är girig. Girighet är något som drabbar många av oss människor.
Daniel Persson i Svenska Dagbladet liknar i stället "Occupera Wall-street" med en högljudd och aggressiv vänsterrörelse.
En kristen har som uppgift att vara engagerad i samhällsfrågor och politik, men också att ägna sig åt självkritik. Därför bör man lägga märke till tendenser till girighet både hos sig själv och hos andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar