måndag 21 november 2011

Det goda talar för sig själv

"Och han botade många som led av olika sjukdomar och drev ut många demoner, och han förbjöd demonerna att tala, eftersom de visste vem han var."
(Markusevangeliet 1:34)

Många bibelläsare har frågat sig varför Jesus många gånger ville undvika att få uppmärksamhet för de under han gjorde. Här läser vi om att han förbjöd demonerna att berätta om vad som hade hänt. Andra gånger bad han människor att hålla tyst om de under som Jesus hade gjort.
Det finns många olika förslag till förklaringar om varför Jesus inte ville ha uppmärksamhet. En vanlig förklaring är att tiden ännu inte var mogen för publicitet, när Jesus ännu var i början av sin verksamhet. De goda sidorna brukar tala för sig själv. Jesus fick också rätt i det här fallet. Nu har Jesus fler anhängare i världen än vad någon annan har. Hans gärningar har talat för sig själv.
Predikaren (3:7) konstaterar: "en tid att tiga, en tid att tala." Den människa som ständigt påtalar sina förtjänster och goda sidor blir outhärdlig för sin omgivning. Om man känner en viss blyghet för att påtala sina egna goda sidor är det bara sunt. Självfallet bör man också undvika motsatsen. Det är inte bra om man förkrymper sig själv och inte alls vill visa vad man klarar av. Medelvägen är även här den bästa vägen.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar