fredag 18 november 2011

Flera liknelser om himmelriket

"Him­mel­ri­ket är som en skatt som lig­ger gömd i en åker. En man hit­tar den och gömmer den igen, och i sin glädje går han och säljer allt han äger och köper åkern.
Med him­mel­ri­ket är det också som när en köpman söker ef­ter fi­na pärlor. Om han hit­tar en dyr­bar pärla går han och säljer allt han äger och köper den.
Med him­mel­ri­ket är det också som när man lägger ut ett nät i sjön och får fisk av al­la slag i det. När det är fullt drar man upp det på stran­den och sätter sig ner och sam­lar den go­da fis­ken i kor­gar och kas­tar bort den dåli­ga.
(Matteusevangeliet 13:44-47)

Matteusevangeliets trettonde kapitel är fyllt av liknelser och bilder om livet och om himlen. En enda liknelse räcker inte för att vi skall få en fullständig bild av vare sig livet eller himmelriket. Jesus ger oss ingen detaljerad beskrivning, men han vill ändå visa oss var centrum bör finnas. I liknelserna hittar vi två tydliga centrum: satsa allt på att själv få del av himmelriket och döm inte andra!

Satsa allt: Jesus uppmanar oss att sälja sådant som inte är lika viktigt för att kunna få tag på pärlan som ligger gömd i åkern. Vi har inte kraft eller tid för allt vi skulle vilja göra eller engagera oss i. Då är det viktigt att vi ser vad som är det centrala.

Döm inte: Berättelsen om den fisk som sorteras är en berättelse om väcker obehag. Ibland fastnar vi i tankar om det verkligen är rättvist att vissa fiskar sorteras bort. När man läser liknelser är det viktigt att vi inte övertolkar alla detaljer i dem. Den här liknelsen handlar om att domen är Guds. Vi behöver inte döma våra medmänniskor. (Eva Cronsioe skriver mer om detta i Dagen.)

Kanske vi kan sammanfatta Jesu budskap så här: Förlora dig inte i principiella diskussioner om vem som kommer till himlen eller inte och om det är rättvist eller inte. Ta vara på ditt liv här och nu och låt tron på Gud finnas med.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar