torsdag 22 december 2011

Vem är kristen?

"Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad."
(Romarbrevet 10:9)

I Dagen kan vi läsa att det nu finns 2,18 miljoner kristna i världen. En fråga som då infinner sig är: Vem är kristen? Vilka krav skall man ställa på en människa för att han eller hon skall få räkna sig som kristen?
Det bästa sättet är att helt enkelt fråga: "Är du kristen?". Den som besvarar frågan med "ja" är en kristen. Om man börjar ställa fler frågor kommer man snart fram till att en mindre del av den stora gruppen kristna är sådana som tar sin tro på ett stort allvar, medan många andra inte har ett lika stort engagemang i sin tro.
Det mest okloka man kan göra då är att börja dra upp gränser och säga att den som inte tror det och det eller den som inte har upplevt det och det, inte är kristen på riktigt. Bättre är att inse att det finns och alltid har funnits människor som låter tron spela en olika stark roll i livet. Så var det även bland människorna i Jesu närmaste omgivning. Bättre är att i ord och handling visar att det alltid - för alla människor - finns mer att hämta i tron på Jesus.
Många människor är ovana att säga "Jesus är Herre", men det hjälper dem inte att säga att man måste säga så för att vara riktigt kristen. Man kan uttrycka samma sak på många olika sätt, t.ex. i trosbekännelsens ord: Vi tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde son vår Herre..."
Att "tro i sitt hjärta" handlar för övrigt inte om att ha starka känslor i sin tro. På den tiden när Romarbrevet skrevs trodde man att man tänkte med hjärtat. Att tro i sitt hjärta handlar alltså om att tänka på Jesu uppståndelse.
Det finns 2,18 miljarder kristna i världen. Om vi möter kristna från olika länder får vi se att det finns olika sätt att uttrycka att Jesus är Herre och olika sätt att tro i sitt hjärta.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar