måndag 19 december 2011

Rättrådighet

"Mina bröder, gör inte skillnad på människor, ni som tror på vår förhärligade herre Jesus Kristus. Tänk om det i er synagoga kommer in en man med guldringar på fingrarna och vita kläder och samtidigt en fattig man i smutsiga kläder. Om ni då bara har ögon för den finklädde och säger till honom: ”Här är en bra plats för dig”, men till den fattige: ”Ställ dig där borta”, eller ”Sätt dig på golvet vid mina fötter” – gör ni då inte åtskillnad och fäller orätta domar?"
(Jakobs brev 2:1)

Rättrådighet är en av de fyra kardinaldygderna. Den rättrådige handlar på att riktigt sätt. En särskilt viktig egenskap för den rättrådige är att inte göra skillnad på människor. Det är självklart helt omöjligt att behandla alla människor helt lika, eftersom människor har olika behov och därför måste bemötas på olika sätt. Bibeln ger oss ändå några goda regler. Jesu bror Jakob uppmärksammar att det är viktigt att fattiga får sin plats i synagogan - och i kyrkan. Något mer överraskande är ett uttalande i Andra Mosebok:

"Du skall inte vara partisk för den fattige i hans sak." (Andra Mosebok 23:3)

Rättrådighet innebär inte att man skall se mellan fingrarna på att fattigdom och utsatthet ibland har orsaker som delvis beror på den fattige själv. Rättrådighet innebär inte alltid att stryka medhårs, utan att komma med konstruktiva tankar.

Gud välsigne dig!

2 kommentarer:

  1. En rättrådighet som innebär att man aldrig gör skillnad på människor (så att man aldrig behandlar fattiga sämre än rika, till exempel) kan leda till mänsklighetens undergång. Anta att man har en fantastisk affärsidé som skulle lösa jordens alla resursproblem och miljöproblem om den fick finansiering, och som man kan få finansiering till endast genom att lyckas få med sig en förmögen finansiär på idén. Anta att den finansiären råkar vara en snobbig och gammaldags skitstövel som har som princip att bara göra affärer med sådana människor som, liksom han, tydligt gör skillnad på folk och folk, och bildligt talat just låter fattiga människor sitta vid sina fötter istället för att behandla dem som jämlikar. Om du vid en affärsmiddag med honom inte tar efter hans nedlåtande stil gentemot hans fattiga tjänstefolk, misstänker han att du är "kommunist" och vägrar finansiera din potentiellt världsräddande idé. För att rädda världen kan du i ett sådant läge vara tvungen att göra skillnad på människor. I det beskrivna fallet har vi i ena vågskålen mänsklighetens överlevnad, i den andra "rättrådigheten" att vägra göra skillnad på människor (om detta nu är rättrådighet). Vilket alternativ skulle Gud vilja att man valde? Förutsatt alltså att inga andra alternativ fanns som skulle rädda världen tillnärmelsevis lika sannolikt som att få finansiering till nämnda affärsidé.

    SvaraRadera
  2. ...och förutsatt att den enda som är beredd att finansiera den är nämnda förmögne skitstövel.

    SvaraRadera