måndag 5 december 2011

Djävulens uppror, och vårt

”Jag har sett Satan slungas ner från himlen som en blixt."
(Lukasevangeliet 10:18)

Jag har fått frågan: "Vem skapade djävulen?" Djävulen, eller Satan, spelar inte någon central roll i Bibeln. Han beskrivs inte så ingående att man får någon tydlig bild av honom. I den kristna tron har det utvecklats en föreställning om Djävulen som en fallen ängel: en ängel som har skapats av Gud, men som gjort uppror och därför förlorat sin plats i himlen.
Jesus brukar värja sig för att ge sig in på teoretiska frågeställningar om livet efter detta eller om religiösa spetsfundigheter. Jag tror inte heller att det är fruktbärande att spekulera om djävulen, eller att försöka skapa en heltäckande bild över vem djävulen är.
Ändå har vi en hel del att lära av berättelserna om djävulen. Gud har skapat både änglar och människor med många goda egenskaper och goda förutsättningar. För att vi skall kunna leva goda och sanna liv är det viktigt att vi inser de begränsningar vi har. Om vi vill göra allt, äga allt, uppleva allt, skadar vi oss själva och andra. Högmodet kan ibland driva människor till det. Ett betydligt mer harmoniskt liv i gemenskap med Gud får vi om vi inser att ett liv nära Gud och i gemenskap med andra är den sanna vägen.

Gud välsigne dig!

1 kommentar:

  1. Tack så länge tänker fråga hur islamistiska
    teorier i ämnet ser ut-kanske mera hoppas jag rakt på sak.
    Mvh
    radioallan@hotmail.com

    SvaraRadera